21 Haziran 2015 Pazar

CERN YİNE BOŞ DURAMIYOR
CERN BİNASI
Cenevre yakınlarındaki "CERN" araştırma merkezi yeni bir çarpıştırmaya hazırlanıyor. Bilim adamları, 2 yıl süren bir çalışmanın son aşaması olarak yeni bir deney yapacak.
Yerin 100 metre altında bulunan CERN tesisindeki büyük hadron çarpıştırıcısı, bu kez evrenin büyük kısmını oluşturan karanlık maddenin gizemini çözmeye çalışacak. Atom parçacığı protonlar, 13 trilyon elektron volt hızla 27 km'lik yer altı tünelinde çarpıştırılacak. Araştırmadan çıkacak sonuçların, Albert Einstein'ın 'izafiyet Teorisi'nden bu yana, fizik alanında en büyük devrimi yapacağına inanılıyor.
CERN'de yapılan deneylerle, 2 yıl önce evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık "Higgs Bozonu" keşfedilmişti. 
Cenevre'nin kumanda odasından, iki proton ışını Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın çevresine yönlendirilip ve daha sonra 27 kilometrelik yeraltı tünelinde önceden belirlenmiş noktalarda birbirleriyle çarpıştırılarak bu noktalara yerleştirilen dev dedektörler sayesinde çarpışmanın yarattığı enerji kaydedilecek ve ortaya çıkacak proton enkazında yer alacak yepyeni parçacıkların ne olduğunun saptanması için gereken bilgiler toplanacak.
Sheffield Üniversitesi'nden Fizik Profesörü Dan Tovey, "Bu aşama, 13 TeV (trilyon elektron volt) çarpıştırmasından ilk önemli bilgileri almaya başlayacağımız dönem olacak. Bu biraz musluğu açmaya benziyor. Ama sadece işin başlangıcı." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder